Siirry sisältöön

KUUMA-seutu

KUUMA-seutu on alue, joka ympäröi pääkaupunkiseutua. KUUMA-seudun kuntia ovat Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti.

On monta hyvää syytä asua KUUMA-seudulla

Seudulla liikkuminen on nopeaa ja helppoa. Autoilijoita palvelevat moottoritiet Helsingistä Tampereelle, Turkuun, Tuusulaan, Lahteen ja Porvooseen sekä kehäväylä Hangosta Porvooseen. Nämä tiet toimivat maantieliikenteen runkona. 

Raideliikenne tarjoaa myös näppärän vaihtoehdon työmatka- ja asiointikulkemiseen. Junalla kulkee päärataa pitkin tuhansia matkustajia päivittäin. Keravan ja Lahden välisellä oikoradalla asemat ovat Järvenpään Haarajoella ja Mäntsälässä. Rantarata puolestaan palvelee kirkkonummelaisia.

Pidempiä matkoja ajatellen sijainti on myös loistava: Helsinki-Vantaan lentoasemalle pääsee noin 20–30 minuutissa ja matka Helsingin satamiin taittuu noin 30–40 minuutissa. 

Ei olekaan ihme, että seutu on muuttovoitto- ja kasvualuetta. 

KUUMA-seudulta käydään paljon pääkaupunkiseudulla töissä. Seudun omista työpaikoista noin 2/3 on palvelualoilla. Etenkin metalliteollisuus, logistiikka ja kuljetus ovat vahvoja toimialoja. KUUMA-seudun työttömyysprosentti on maan alhaisimpia.

Viihtyisä luonto ja ympäristö

KUUMA-seutu on luonnonläheinen ja ympäristöltään monipuolinen paikka asua.

Esimerkiksi Tuusulanjärvi tunnetaan maisemistaan ja linnuistaan. Järvi on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi lintuvedeksi, ja sen pohjoisosa on suojeltua Natura-aluetta. Tuusulanjärven ympäristö on tunnettu myös taiteilija- ja kulttuurihistoriastaan. Hyvinkää, Vihti ja Mäntsälä tarjoavat niin ikään monipuolisia matkailu- ja ulkoilukohteita.

Kirkkonummen ja Sipoon luontoa hallitsee meri sekä rannikkomaisemat. Toisaalta myös Tuusulan, Järvenpään ja Keravan läpi virtaava Keravanjoki tarjoaa mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon: alue toimii mainiosti vaikkapa kalastus- tai melontapaikkana.

Järvenpäässä taas sijaitsee joen varrella Lemmenlaakso, joka on harvinainen suojeltu lehtomaisema. Kosket Nurmijärven Palojoella ja Pornaisten Mustijoella ovat myös omaleimaisia kulttuurimaisemaltaan. 

KUUMA-seudun vetovoimatekijöitä ovat

  • aktiivinen väestö ja osaava työvoima
  • vireä yritystoiminta
  • loistavat liikenneyhteydet ja kehittyvä joukkoliikenne
  •  laaja koulu- ja oppilaitosverkosto
  • monipuolinen ja turvallinen asuminen
  • ainutlaatuinen kulttuuriperintö
  • kansainvälistyvä ilmapiiri.
KUUMA-seudun kunnat kuvattuna kartassa oranssilla. Kunnat ympäröivät harmaalla merkittyjä kaupunkeja Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen.