karttakuva1 kuva2 kuva3

2013

19.2.2013 10.23

KUUMA-kuntien johtavat luottamushenkilöt: Metropolialueen kaavasta sitova - osayleiskaavoitus jatkossakin kunnissa

KUUMA-kuntien johtavat luottamushenkilöt ja kuntajohtajat ovat evästäneet yksissä tuumin metropolialueen selvityshenkilöitä. Jos metropolihallinto syntyy, tulee kuntien laatia itse osayleiskaavat ja asemakaavat. Osayleiskaavojen sijaan metropolikaavan on hyvä korvata mm. maakuntakaava ja Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma. Metropolihallinto hyväksyy kaavan, eikä sitä alisteta ympäristöministeriön vahvistettavaksi.


Metropolikaavasta pitää tulla nykyistä järjestelmää sitovampi. Aiesopimuksista tulee siirtyä sitovampaan ja pitkäjänteisempään sopimusmenettelyyn. Sopimuskumppaneita ovat rahoittajat eli metropolihallinnon lisäksi myös kunnat ja valtio.


Metropolihallinnolle on tärkeä siirtää liikennejärjestelmäsuunnittelu sekä valtiolta päätösoikeus seudullisten liikennehankkeiden rahoituksesta, toteutuksesta ja aikataulusta. Nykyinen Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma on kuntien yhteinen näkemys mm. keskeisistä infrastruktuurihankkeista ja niiden toteuttamisjärjestyksestä. Valtion rahoitus on kuitenkin kohdistunut osittain eri hankkeille ja eri aikataulussa.


Valtio vastaisi jatkossa valtakunnallisten liikennehankkeiden toteutuksesta metropolialueella yhteistyössä metropolihallinnon kanssa. Paikallisen teknisen infrastruktuurin rakentaminen ja ylläpito säilyisi kunnilla.


Metropolihallintoon tulee KUUMA-johdon mukaan siirtyä Uudenmaan liitosta, HSL:stä, HSY:stä ja ELYstä se henkilöstä, jonka tehtävät liittyvät metropolihallinnon toimintaan. Esimerkiksi HSL:stä siirtyy liikennejärjestelmän suunnittelu ja päätöksenteko, HSY:stä tietohallinto ja ilmastoasiat sekä ELY:stä kaavaohjaus ja liikenneasiat.


KUUMA-johtokunnan evästys 13.2.2012 kokonaisuudessaan löytyy täältä.

 

Lisätietoja:

KUUMA-johtokunnan puheenjohtaja, Keravan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markku Liimatainen, p. 040 5329 288

yhteistyöjohtaja Johanna Viita, KUUMA-seutu, p. 040 7530 630


Palaa otsikoihinprint
Poutapilvi web design - P4